Välkommen till förskolan Focken!

Välkommen till Focken. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med utbildning och undervisning i förskolan, samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare. Här kan ni ta del av våra projekt och få en inblick i förskolans verksamhet.

fredag 28 april 2023

Masten

 Som många av er redan kanske vet så studerar Jennifer till förskollärare vid sidan av sitt arbete. Denna vecka har hon haft i uppdrag att genomföra undervisningsmoment som riktar sig mot ämnena teknik och naturvetenskap. Som pedagog i förskolan har vi ett viktigt uppdrag i att erbjuda barnen förutsättningar att utveckla kunskap och förståelse för dessa ämnen. Några barn har denna vecka fått utforska vattenmolekyler i varmt och kallt vatten. Barnen skulle synliggöra vad som händer med varmt respektive kallt vatten när vi tillsätter karamellfärg. Vad blir resultatet och varför? Vi kunde tillsammans konstatera att det tog ganska lång tid för karamellfärgen att blandas i det kalla vattnet medan i det varma vattnet blandades färgen runt direkt. Barnen uppmärksammade att vattenmolekylerna "snurrar" snabbare i det varma vattnet och därför synliggjordes det resultatet snabbare.


Vi har även i en mindre grupp övat på samspel och problemlösning genom en konstruktionssaga. Barnen fick lyssna på en saga som innehöll tre problemlösningar som barnen tillsammans skulle klura ut hur de kunde lösa på bästa sätt. De skulle hjälpa vår ödlekompis att komma till ett kalas och ödlan behövde då ta sig förbi ån utan att blöta ner sina kläder, för att sedan ta sig upp för det höga berget och ner från berget. Hur ska vi hjälpa ödlan på bästa sätt? Barnen var kreativa i sina tankar och testade sig fram till vilken lösning som var bäst. Barnen skapade en båt, en stege och en rutschkana för att se till att ödlan tillslut kom fram till sitt kalas. 


Barnen har även i olika omgångar fått utforska om olika leksaker flyter eller sjunker i vatten. De fick först titta på ett avsnitt av "Tiggy testar - flyter eller inte", detta för att väcka intresse, frågor och funderingar. Vi reflekterade kring varför vissa saker flyter och andra sjunker. Ett roligt och spännande sätt att utforska på enligt barnen. 

Trevlig helg önskar vi från Masten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar