Välkommen till förskolan Focken!

Välkommen till Focken. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med utbildning och undervisning i förskolan, samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare. Här kan ni ta del av våra projekt och få en inblick i förskolans verksamhet.

fredag 8 september 2023

Vimpeln 🚩 V.36

Hej alla familjer och välkomna tillbaka till en ny termin på Vimpeln. Välkomna säger vi även till alla nya kompisar och deras familjer som har börjat hos oss 🌺 
De första veckorna har vi haft introduktion och våra nya kompisar har fått bekanta sig med avdelningen, oss pedagoger och de "gamla" barnen på Vimpeln. 

Introduktionen är nu klar och förra veckan startade vi upp vårt projekt med Kanin och Igelkott och "kompisböckerna" med fokus på relationer och samspel. Att börja på förskolan kan vara en känslosam och omtumlande upplevelse och för att skapa trygghet och ge barnen möjlighet att skapa relationer i mindre möten har vi delat gruppen i tre mindre grupper, blå, grön och lila. Grupperna har turats om att vara inne och lyssna på boken "Visa dina känslor". Vi har även tittat i spegeln hur vi ser ut när vi har olika känslor. Pedagogen visade en känsla och barnen fick gissa vilken känsla det var. Vid känslan glad reflekterade ett barn "min pappa glad". Några barn reflekterade att Igelkott är ledsen på framsidan av boken. Vi pratade om att många barn kan vara ledsna när de börjar på förskolan och hur vi kan hjälpas åt att göra kompisarna glada. 




Katten tittar också i spegeln

Barngruppen och samspelet mellan barnen är en viktig och aktiv del i barnens utveckling och lärande i förskolan. Undervisningen ska baseras på såväl att barnen lär tillsammans och av varandra som samspelet mellan vuxna och barn. Alla som ingår i arbetslaget ska därför vara uppmärksamma på alla barns möjligheter till samspel mellan enskilda barn, i barngruppen och med de vuxna (Lpfö18, s.11). 

Utbildningen i förskolan ska bidra till att barnet utvecklar en förståelse för sig själv och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att leka och lära ska vara grunden för utbildningen. Den ska präglas av att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. Utbildningen i förskolan ska ta sin utgångspunkt i läroplanen samt barnens behov, erfarenheter och det de visar intresse för. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas tillvara för att skapa mångfald i lärandet (Lpfö18, s.13). 

Trevlig helg önskar Vimpeln 🚩 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar